Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza w dwóch smakach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gramów
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
mąka 0,4 kg
olej
pomidor 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
kukurydza 0,5 puszki
ananas 0,5 puszki
szynka 10 dag
ser żółty 20 dag
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
woda 0,2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: pizza w dwóch smakach

Do miseczki z ciepłą wodą wykruszamy drożdże dodajemy cukier i 0,1 kg mąki. Dokładnie mieszamy, ręcznie bądź mikserem na średnich obrotach. Po czym odłożyć miseczkę w ciepłe miejsce.
Na powierzchni wytworzy się wyrastająca do góry \"pierzynka\".Gdy pojawi się owa pierzynka dosypujemy sól. Resztę mąki i odrobinę oleju. Ugniatamy na jednolitą masę.Ciasto należy odłożyć na 15 minut i użyć. Jeśli ktoś życzy sobie dobrze wyrośnięte ciasto należy ugnieść ciasto jeszcze raz, odczekać 15 minut i gotowe ciasto, rozwałkujemy. Sos pomidor miksujemy z koncentratem ziołami, papryką słodką i pieprzem. Ciasto dzielimy na pół na jednej połowie rozsypujemy kukurydze, szynkę, ananasa, na drugiej paprykę, szynkę, cebulę, kukurydze, całośc posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 20 min an 200st. (można tez uzywac gotowego ciasta knor skraca czas robienia pizzy o połowe)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak