Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki indyjskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dkg
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
słonina kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: placki indyjskie

Mąkę mieszamy z solą i powoli dolewamy letnią przegotowaną wodę ok filiżanki i zagniatamy gładkie ciasto.przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 min i jeszcze raz wyrabiamy.Formujemy wałek i kroimy go na 12 równych odcinków.Każdą porcję wałkujemy na krągły placek grubości 5 mm.Placki przykrywamy ściereczką by nie obsychały.Po kolei kładziemy je na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej słoniną.Gdy placek od spodu trochę się podpiecze przewracamy na drugą stronę i lekko skrapiamy stopionym masłem po chwili znów przewracamy i zarumieniamy.Placki układamy jeden na drugim i trzymamy w cieple.Dodatek do potraw mięsnych lub może służyć jako chleb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak