Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z solą i powoli dolewamy letnią przegotowaną wodę ok filiżanki i zagniatamy gładkie ciasto.przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 min i jeszcze raz wyrabiamy.Formujemy wałek i kroimy go na 12 równych odcinków.Każdą porcję wałkujemy na krągły placek grubości 5 mm.Placki przykrywamy ściereczką by nie obsychały.Po kolei kładziemy je na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej słoniną.Gdy placek od spodu trochę się podpiecze przewracamy na drugą stronę i lekko skrapiamy stopionym masłem po chwili znów przewracamy i zarumieniamy.Placki układamy jeden na drugim i trzymamy w cieple.Dodatek do potraw mięsnych lub może służyć jako chleb.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !