Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy keks

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko 4
kwaśna śmietany 22% 1/2 szklanki
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy keks

Od dzisiaj jest to moje ulubione ciasto cytrynowe, mocno wilgotne i pachnące latem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 C i przygotowujemy foremkę keksową.W misie miksera mieszamy na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Łączymy masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubijamy trzepaczką i dodajemy do misy miksera razem ze skorką cytynową. Musimy dobrze wymieszać całość. Następnie napełniamy foremkę i pieczemy ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokrywamy, ale niezbyt grubo lukrem cytrynowym

Kawałek słonca na talerzu w taki jesienny mokry dzien. polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.03.2011 09:48
ależ musi pięknie pachnieć!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak