Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek obić sztywną pianę, wsypać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopniowo roztopione masło oraz ubite jajka. Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z oby stron. Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !