Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z gruszkami i winogronami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 750 g
gruszki 500 g
winogrona 300 g
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
sok z cytryny
sól
pieprz
olej
natka pietruszki
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z gruszkami i winogronami

1. Gruszki obierz. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj. Włóż gruszki 9powinny byc zakryte wodą), gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min. Gruszki wyjmij, lekko ostudź. Wytnij gniazda nasienne, zmiksuj.
2. Filety z piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz. Pokrój na plasterki lub w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni, włóż mięso, usmaż ze wszystkich stron na złoto.
3. Cebulę obierz, posiekaj. winogrona umyj, przekrój na pół. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj winogrona, chwilę poddus. Dodaj zmiksowaną masę gruszkowa, wymieszaj, zagotuj na małym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj na owocowym sosie, udekoruj natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 27.06.2012 07:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak