Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toffi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 6 op
krakersy 1 op
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
mleko 1 litr
masło 1 kostka
mleko słodzone w puszce 1 puszka
cukier puder 2 łyżki
caekolada gorzka 1 tabliczka
kremówka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Toffi

MASA 1; mleko zagotować z masłem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko. Nie odwrotnie. Całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń. MASA 2; mleko słodzone gotować około 3 godziny w puszce na karmel. MASA 3; śmietanę ubić z cukrem pudrem, aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu. Na blachę wyłożyć w kolejności; warstwę herbatników, przestudzony budyń, warstwę herbatników przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły, karmel potem krakersy i na koniec bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą. Odczekać aż herbatniki zmiękną, żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak