Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle drożdżowe z powidłami i makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dkg
drożdże 3 dkg
masło 10 dkg
cukier 2 łyżeczki
mleko letnie 1/2 szklanki
jajko 2 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
sól 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
rum 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat ćwierć łyżeczki
Mak zmielony 20 dkg
cukier puder 10 dkg
masło do polania

Przepis i sposób przygotowania na: knedle drożdżowe z powidłami i makiem

Drożdże ucieramy z cukrem i połową mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.Do mąki wbijamy jajka,dodajemy 10 dkg stopionego letniego masła,skórkę otartą z cytryny a na koniec rozczyn drożdżowy,pozostałe mleko i sól.Ciasto wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Powidła mieszamy z rumem i cynamonem.Z ciasta formujemy placuszki i w każdy zawijamy po łyżeczce powideł.Knedle przykrywamy ściereczką,a gdy wyrosną gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok 6 min.Podajemy polane masłem,posypane cukrem pudrem z makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 17.09.2011 22:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak