Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka w wiśniowym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
ocet winny ćwierć szklanki
sok z kwaśnych jabłek 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
sos wiśniowy
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 2 szt
cynamon Prymat
cukier
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
wiśnie 1 szklanka
bulion warzywny 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: szynka w wiśniowym sosie

Mięso myjemy i osuszamy,następnie nacieramy octem wymieszanym z solą i pieprzem,wkładamy do miski przykrywamy i wkładamy na 4 godziny do lodówki,następnie skruszałe mięso wyjmujemy z marynaty przekładamy do rondla podlewamy połową szklanki wody wymieszanej z sokiem jabłkowym,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy lekko solimy i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie.Do wrzącego bulionu wkładamy wydrylowane wiśnie ,gozdziki i cynamon i doprawiamy do smaku cukrem.Mąkę rozprowadzamy winem i mieszając wlewamy do sosu,doprowadzamy do wrzenia.Uduszone mięso przekładamy do brytfanki,posypujemy je mąką podlewamy winem sosem wiśniowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 min.Przed podaniem kroimy w plastry i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak