Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane duże sardynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cytryna 2 szt
sól do smaku
musztarda ostra 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
tymianek 4 (świeży)
sardynki 8 (duże)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane duże sardynki

Obieramy czosnek miażdżymy z solą na drewnianej desce.Cytryny myjemy w ciepłej wodzie i wycieramy.Z jednej cytryny ścieramy skórkę,wyciskamy z niej sok.Drugą kroimy na cząstki.W misce mieszamy utarty czosnek,musztardę,skórkę i sok z cytryny.Wypatroszone sardynki myjemy pod bieżącą wodą,a ich wnętrze smarujemy przygotowaną marynatą.Płuczemy tymianek,dzielimy gałązki na pół.Ryby przekładamy tymiankiem i kawałkami liścia laurowego.Odstawiamy na dwie godziny,aby się zamarynowały.Rybę okładamy cząstkami cytryny i pieczemy po 10 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 08.09.2011 14:25
pycha;)
Iwona45 31.08.2011 20:32
pycha
Ania67 30.08.2011 08:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak