Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w serze i cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 35 dag
schab bez kości 1 kg
kremowy serek 1 op.
szczypiorek
żółtko jajek
sól
pieprz
tłuszcz 2 łyżki
ser gouda 3 łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w serze i cieście

Najpierw musimy rozmrozić ciasto francuskie , zazwyczaj trwa to ok. 1 godziny. W tym czasie mięso nacieramy solą , pieprzem , bazylią i papryka i wkładamy mięso do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki mięso wkładamy do rękawa foliowego do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny. Po upieczeniu wyjmujemy mięso odstawiamy na bok i czekamy aby przestygło, a my w między czasie przygotowujemy pastę . Szczypiorek siekamy i łączymy z serkiem kremowym i startym serem , doprawić do smaku tymi samymi przyprawami. . Rozmrożone już ciasto francuskie posmarować pastą i zawijamy w nie schab upieczony , brzegi ciasta mocno zaciskamy i zlepiamy a potem smarujemy żółtkiem. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy pół godziny w 220 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak