Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocze drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 gram
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
palma 125 gram
cukier 1/4 szklanki
mąka ok.80 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocze drożdżowe

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Do mąki wsypać sól i cukier, wbić jajka, wlać rozczyn i roztopioną i ostudzoną lekko palmę. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na 1-2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formować małe wałeczki. Brać po 3, złączyć je i spleść w warkocze. Posmarować ciepłą wodą i posypać cukrem. Piec ok.15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 17.07.2012 10:11
fajnie wygklada
octo 21.03.2012 09:18
oh pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak