Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ze śledziem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe 4 sztuki
jajko 2 sztuki
groszek konserwowy 4 łyżeczki
papryka konserwowa 3-4 kawałki
ogórki konserwowe 4 sztuki
pieczarki marynowane 1/2 słoika
majonez 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 1,5 szklanki
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 1-2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ze śledziem

Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto kruche. Schłodzić ok 60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Piec ok 10-15 minut. Śledzie wymoczyć i osuszyć. Dobre są też śledzie z zalewy octowej. Każdy płat zwinąć w rulonik. Ogórki i paprykę osączyć z zalewy i pokroić w słupki. Pieczarki także osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą i pieprzem. Babeczki napełniać przygotowanymi składnikami. Przygotować sos ze śmietany i majonezu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać cebulę i groszek doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przygotowane babeczki podawać ze sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 26.10.2015 15:48
uwielbiam takie
staropolanka5 22.10.2015 13:57
sledzie sa smaczne
katarzynka455 12.07.2011 15:42
pięknie wyglądają
Margo1 05.07.2011 17:53
jakie kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak