Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małosolne

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe kg
czosnek główka
chrzan korzeń
koper z łodygami
sól kamienna
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Małosolne

Ogórki (najlepiej małe i jędrne) umyć pod bieżącą wodą i przepłukać zimną (można od razu obciąć końcówki). Na spód słoików (kg na 2-3słoiki) kłaść ziarna gorczycy i łodyżki kopru następnie układać dość ciasno ogórki, w okół kawałki obranego chrzanu, ząbki czosnku. Na to znów koper, gorczyca i ogórki (tak do końca słoików). Gorczycy nie powinno być za mało a ząbki czosnku najlepiej przekroić na pół by szybciej ogórki przeszły aromatem.
Zalewa:
Na litr wody - mniej więcej 1,5 łyżki soli, zagotować i gorącą zalać słoiki.
Słoiki ustawić najlepiej na tackach i przykryć talerzykiem (obciążyć czymś wieczka). Gotowe po dwóch-trzech dniach:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak