Sposób przygotowania

Ogórki (najlepiej małe i jędrne) umyć pod bieżącą wodą i przepłukać zimną (można od razu obciąć końcówki). Na spód słoików (kg na 2-3słoiki) kłaść ziarna gorczycy i łodyżki kopru następnie układać dość ciasno ogórki, w okół kawałki obranego chrzanu, ząbki czosnku. Na to znów koper, gorczyca i ogórki (tak do końca słoików). Gorczycy nie powinno być za mało a ząbki czosnku najlepiej przekroić na pół by szybciej ogórki przeszły aromatem.
Zalewa:
Na litr wody - mniej więcej 1,5 łyżki soli, zagotować i gorącą zalać słoiki.
Słoiki ustawić najlepiej na tackach i przykryć talerzykiem (obciążyć czymś wieczka). Gotowe po dwóch-trzech dniach:)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !