Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskodzianki

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna luksusowa 3 szklanki
jajko 2
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 1 i 3/4 szklanki
cukier ok. 1 szklanki
margaryna 25 gram
drożdże suche 10 gram
budyń waniliowy 1 op.
truskawki
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Truskodzianki

składniki: 3 szkl. mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
ok.3/4 szkl. mleka do ciasta + 1 szkl. mleka do budyniu
3/4 szkl. cukru do ciasta + 3 łyżki do budyniu
25 g roztopionej Kasi
10 g suchych drożdży
1 op. budyniu waniliowego w proszku
truskawki

kruszonka: 50 g Kasi
po 1/2 szkl. mąki i cukru

do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżeczki mleka

sposób przygotowania: proszek budyniowy wsypać do 1 szkl. mleka, dodać 3 łyżki cukru, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 min.. Zdjąć z ognia i szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować kruszonkę: miękką Kasię rozetrzeć z mąką i cukrem, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika żeby stężała.

Truskawki opłukać, osączyć dokładnie, usunąć szypułki. Owoce podzielić na połówki lub ćwiartki.

CIASTO: drożdże suche wsypać do ciepłego mleka, rozmieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier zwykły i cukier waniliowy. Wlać mleko z drożdżami, rozpuszczoną, przestudzoną Kasię i roztrzepane jajka, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż nieco podrośnie. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na grubość 3-4 mm i dużą filiżanką wykrawać koła. Na połowie koła nałożyć czubatą łyżeczkę budyniu i 2-3 kawałki truskawek, przykryć drugą połówką i zlepiać dokładnie jak pierogi. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2016 17:02
Smacznie u ciebie :)
Grazyna0211 21.06.2016 12:48
bardzo smaczne
Klausia 22.03.2016 19:25
fajny przepis
Ada-Gaba 26.12.2015 17:48
Lubię bułeczki z truskawkami
ben-ka 27.06.2015 17:13
smacznie wyglądają.
Ada-Gaba 17.06.2015 19:52
wyglądają znakomicie
Stenka 07.06.2015 08:59
Ładnie nazwałaś, warto zrobić
Anna133 15.07.2012 19:41
wyglądają znakomicie ;)
Anna133 05.03.2012 17:48
nie długo beda świerze tzreba coś wypróbować
sylwia / sytofala 12.10.2011 18:34
piękne i pyszne
kochanyptysiu 02.09.2011 13:17
rewelacja,szkoda,że odkryłam ten przepis dopiero teraz
Misia90 28.08.2011 17:37
extra
Marysia 28.08.2011 17:14
super
Karolina69 28.08.2011 17:05
fajne
Babciagramolka 17.07.2011 08:24
Czy mogła być mieszkać bliżej ?
alaaa 03.07.2011 19:32
wyglądają nieziemsko
goofy9 02.07.2011 18:53
faktycznie nazwa świetna, i kapitalny przepis
smakowita 30.06.2011 13:11
ale smakołyki
Ewa104 29.06.2011 21:32
Lubię bułeczki z truskawkami i podoba mi się Twoja nazwa.
Karolina69 25.06.2011 09:33
aż ślinka leci
novita26 21.06.2011 17:44
ale pyszności
monika154 21.06.2011 14:32
pysznosci
Gosia40 20.06.2011 14:26
Uwielbiam wszystko, co zawiera truskawkami. A bułeczki... Kuszące:)
Beatris 20.06.2011 09:35
Skusiłabym się na jedną. A tak nawiasem, fajna nazwa.
iwa643 20.06.2011 06:32
fajniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak