Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik rabarbarowo- ananasowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kilogram
cukier 3 łyżki
mąka 3 szklanki
masło 250 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń waniliowy 1,5 sztuki
mleko 1/2 litra
śmietana kremówka 250 gram
cukier puder 1 łyżka
ponadto :
galaretka truskawkowa 1 sztuka
woda 1,5 szklanki
wiórki kokosowe 3 łyżki
kolorowa posypka 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
ananas z puszki 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik rabarbarowo- ananasowy

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm. Ponakłuwać widelcem.
Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Piec ciasto 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

Ananasa odsączyć na sicie z syropu i pokroić na małe kawałki.
Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać w misce z trzema łyżkami cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby puścił sok. Następnie odsączyć na sitku.

Wystudzony spód ciasta posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar wymieszany z ananasem. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 30 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w półtora szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Odstawić do zastygnięcia.

Ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia nakrywając garnek folią spożywczą lub często mieszając, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Śmietanę kremówkę ubić z łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, jeszcze ciepłą dodać do zimnego budyniu, całość cały czas miksując. Dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie połączyć. Rozprowadzić krem na zastygniętej galaretce. Udekorować kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.12.2013 19:46
bardzo apetyczny ten torcik !
Ola1young 23.09.2013 11:23
fajnutki,pycha
Ania67 05.08.2013 09:08
apetyczne ciacho w sam raz na upaly
barbara11561 26.04.2013 15:16
wygląda rewelacyjnie:)
caralajna 10.11.2012 08:16
ciekawe połączenia, ciasto wygląda pysznie
anemon 13.09.2012 07:56
Moim zdaniem takie połączenie bardzo dobrze pasuje, polecam.
alaaa 12.09.2012 08:04
wygląda bardzo ładnie,nie łączyłam jeszcze rabarbaru z ananasem
Aneta41 23.06.2012 16:36
śliczie wugląda
czekoladka_m 14.04.2012 19:24
Już dodaję do ulubionych:)
misia53 29.01.2012 17:10
torcik sliczny ,smakowity
Sarenka 15.12.2011 18:44
Pycha - widzę tutaj kolejnego Doradcę smaku miesiąca i coś mi się zdaje, że to już niebawem - Trzymam kciuki! :)
anemon 18.10.2011 08:27
Dziękuję.
banditka 17.10.2011 12:25
zdjęcia robią wrażenie
ben-ka 08.10.2011 08:47
świetne ciacho!
Izabela/bella81 05.10.2011 00:14
musi być pyszny
Ewelina38 17.08.2011 14:42
pyszniutki, aż ślinka cieknie na takie słodkości
Seba 25.07.2011 00:17
smaczny
m1monika 05.07.2011 22:52
apetyczny;)
pacpaw 02.07.2011 20:39
fantastyczny!
Motorek 27.06.2011 11:15
pycha
caroline1983 24.06.2011 20:46
Rabarbar, truskawki, ananasy - zapowiada się ciekawie i bardzo ładnie wygląda.
ela16 23.06.2011 14:32
pychaa
Magdalena1110 21.06.2011 07:17
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak