Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka tradycyjna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 20 dag
pietruszka 20 dag
ziemniaki 40 dag
żur- zakwas 2 szklanki
Majeranek suszony Prymat do smaku
boczek 10 dag
śmietana 12-procentowa 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka tradycyjna

Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. W połowie gotowania dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i majeranek. Wszystko zagotowujemy do miękkości. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy żur, i podsmażony wcześniej na patelni boczek. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Zalewajkę podajemy z chlebem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.07.2012 21:18
extra
Anna169Hosz 01.06.2012 21:38
Smaczna.
caralajna 13.05.2012 23:59
smacznie wygląda
Ewa111 29.10.2011 14:56
bardzo smaczna zypa
Emiliozo 25.10.2011 18:23
nigdy nie jadłam zalewajki
anja3107 23.09.2011 11:03
fajna zupka
ronald88 30.06.2011 22:23
zupka prawie jak barszcz biały :)prawie oczywiście
Halusia 24.06.2011 06:43
Super przepis!
Ania67 22.06.2011 09:11
świetny przepis
tatiana2 20.06.2011 20:59
Fajna zupka :)
Kuchareczekjeden 19.06.2011 21:22
pycha
AgaS10 19.06.2011 21:05
nasza ulubiona:)
joanna77 19.06.2011 15:29
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak