Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cymes orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy
jabłka 75 dag
cukier 4 łyżki
cynamon 3/4 łyżeczki
orzechy włoskie 20 dag
mleko 3/4 szklanki
masło 2/3 kostki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cymes orzechowy

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać proszek wymieszany z mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i przekroić na dwie części. Placki nasączyć przegotowaną wodą z aromatem migdałowym. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Ostudzić, dodać cynamon i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Następnie jabłka przykryć drugą czścią biszkoptu. Orzechy zmielić, zalać gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając wystudzone orzechy włoskie. Masę przełożyć na drugą część biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 10.07.2011 22:30
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak