Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiówka na żeberkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw woreczek
ziemniaki 3-4
żeberka pół kg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
jajko
Kucharek przyprawa do potraw
śmietana do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiówka na żeberkach

Mięso umyć i zalać 1,5 l wody. Dodać liść i kilka ziarenek ziela, przykryć i ugotować na małym ogniu. W tym czasie szczaw przebrać(oderwać korzonki) i posiekać, opłukać. Gdy żeberka będą prawie ugotowane dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz suszoną włoszczyznę (na oko). Gotowe mięso wyjąć z wywaru razem z liściem laurowym a do garnka przełożyć szczaw. Przykryć i gotować kilka min. Doprawić do smaku kucharkiem. Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 13.10.2011 11:09
super
Grazyna0211 28.08.2011 15:38
też lubię szczawiową
Wacław 16.08.2011 19:57
pyszna zupa,moja ulubiona w młodosci,wtedy szczaw zbierało sie na łąkach !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak