Sposób przygotowania

Mięso umyć i zalać 1,5 l wody. Dodać liść i kilka ziarenek ziela, przykryć i ugotować na małym ogniu. W tym czasie szczaw przebrać(oderwać korzonki) i posiekać, opłukać. Gdy żeberka będą prawie ugotowane dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz suszoną włoszczyznę (na oko). Gotowe mięso wyjąć z wywaru razem z liściem laurowym a do garnka przełożyć szczaw. Przykryć i gotować kilka min. Doprawić do smaku kucharkiem. Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszna zupa,moja ulubiona w młodosci,wtedy szczaw zbierało sie na łąkach !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    też lubię szczawiową
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !