Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe

Składniki:

2 szkl.cukru
2 margaryny
12 jaj
10 dkg.kakao
2 łyżeczki proszku
2 szkl.maki tortowej
duży cukier waniliowy

Wykonanie:

Ucieramy najpierw cukier z 2 margarynami i dajemy same żółtka .Ucieramy prawie 30 min.Nastepnie kakao po trochu ,make z proszkiem i ubijamy razem . Z białek ubić piane i bardzo delikatnie i łyżka drewniana i w jedna stronę wymieszać. Wygląda dziwnie jak ścięte ,ale jak się wymiesza z białkiem jest ok.
Nastepnie upiec z tej masy 6 cienkich placków (ok 1 cm. ).Blaszka 25 x35).ok 20 min.

Masa:

pól litra mleka
3 łyżki cukru
mały budyń śmietankowy
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
margaryna do masy

Wykonanie:

Szklankę mleka zagotować .W drugiej rozrobić wszystkie składniki i zalać na gotujące się mleko ,Ugotowana masę ostudzić ,Utrzeć margarynę i dodawać po trochu masy. Przełożyć placki ,nie nasączać ich. .Na wierzch można dać biała polewę Jest pulchniutki i pyszny .Można dać do ciasta olejek arakowy lub rumowy. Aby go przełożyć trzeba upiec placki dzień wcześniej.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kusza23

    Wygłąda super- chyba spróbuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    tomek18

    chętnie zjadłbym,muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    kawa i kawałek takiego ciasta... rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !