Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna sałatka z galaretką, w ananasie
ananas świeży - dojrzały, duży,
galaretka Bursztynowa o smaku wieloowocowym firmy Wodzisław,
jabłko - 1 dorodna sztuka, o miękkiej, ciemnoczerwonej skórce
- 2 sztuki,
jogurt z mango i marakuja (lub inny, np. brzoskwiniowy lub waniliowy) - 200ml,
jogurt naturalny grecki - 100ml,
sok z cytryny - 2 lyzki,
syrop klonowy lub miód płynny - 1 łyżka.
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę rozpuścić w 350ml gorącej wody, przelać ją do naczynia z płaskim dnem, a gdy zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w drobną kosteczkę. Ananasa przeciąć wzdłuż na pół, razem z pióropuszem liści. Niewielkim nożem, ostrożnie odkrawać miąższ, tuz przy skórce, uważając aby nie przeciąć skóry. Przy pomocy lyzki lub widelca wyciągać miąższ. Ananasa kroimy w kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Kiwi obrać, umyć i drobno pokroić. Jabłko dokładnie umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać ze skórki, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Jogurt owocowy wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać pozostały sok z cytryny oraz syrop klonowy, wymieszać. Pokrojona galaretkę oraz owoce dodajemy do ananasa i mieszamy z jogurtem. Sałatkę przekładamy do polówek wydrążonego ananasa i natychmiast podajemy.