Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasteryzowana sałatka warzywna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
marchew 1 kg
twarde pomidory 1 kg
biała kapusta 1 kg
cebula 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziaren
cukier 3 łyżeczki
sól 3 łyżki
ocet 10 % 0,5 szklanki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasteryzowana sałatka warzywna

Jabłka, ogórki, marchew i cebule obieramy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.Ogórki i marchew kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i razem z jabłkami i cebulą kroimy w kostkę.Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.Z soli, cukru, octu, liści laurowych, ziela angielskiego zagotowujemy zalewę i gorącą dodajemy do warzyw. Mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie przekładamy do słoików, dobrze ubijamy, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min. Do sałatki możemy użyć zielonych świeżych ogórków lub kiszonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak