Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe nadziewane masą owocowo-serową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 20 dag
mleko 6 łyżek
olej 6 łyżek
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt
mąka pszenna 2,5 szkl
drożdże 5 dag
Nadzienie:
jagody 50 dag
cukier 6 łyżek
cynamon wg uznania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
twaróg 10 dag
lukier do dekoracji
sos owocowy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe nadziewane masą owocowo-serową

1. Przygotuj ciasto: twaróg utrzyj z mlekiem i olejem. Dodaj cukier, jajko oraz pokruszone drożdże. Połącz z mąką. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Z placka szklanką powycinaj krążki.
2. Przygotuj nadzienie: jagody przebierz, opłucz. Wymieszaj z cukrem i odrobiną wody, zagotuj. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw cynamonem. Twaróg utrzyj, wymieszaj z masą jagodową.
3. Na krążki z ciasta nałóż farsz, złóż je na pół. Zlep brzegi. Ciastka ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w temp 200 stopni. Wystudź. Posmaruj lukrem. Na wierzchu zrób paseczki z sosu owocowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 12.11.2011 07:02
Super przepis
gosia47-47 18.06.2011 19:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak