Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: twaróg utrzyj z mlekiem i olejem. Dodaj cukier, jajko oraz pokruszone drożdże. Połącz z mąką. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Z placka szklanką powycinaj krążki.
2. Przygotuj nadzienie: jagody przebierz, opłucz. Wymieszaj z cukrem i odrobiną wody, zagotuj. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotuj, aż zgęstnieje. Przypraw cynamonem. Twaróg utrzyj, wymieszaj z masą jagodową.
3. Na krążki z ciasta nałóż farsz, złóż je na pół. Zlep brzegi. Ciastka ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w temp 200 stopni. Wystudź. Posmaruj lukrem. Na wierzchu zrób paseczki z sosu owocowego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !