Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 50 dag
mleko 1 szkl
cukier 25 dag
masło 5 dag
jajko 3 szt
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło ekstra 1 kostka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
Krem: 1/2 l
mleko 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem

Cukier ucieramy z żółtkami, dodając stopniowo masło i mleko. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ucieramy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Wlewamy ciasto, pieczemy około 40 minut w 180*C. Ostudzone przekrawamy na 3 krążki.
W części mleka rozpuszczamy obie mąki, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kawałki margaryny i energicznie mieszając, chwilę gotujemy.
Ciepłym kremem przekładamy ciasto. Z wierzchu dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 27.04.2012 08:50
uwielbiam wszystko co czekoladowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak