Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowe ciasteczka Izy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szklanki
masło 1/3 kostki
jajko 3 szt
cukier 1 łyżka
sól szczypta
mleko 100 ml
woda 100 ml
płatki migdałowe 4-5 łyżek
serki waniliowe 3 op
winogrona

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe ciasteczka Izy

W garnku zagotować mleko razem z wodą, masłem, cukrem oraz szczyptą soli. Na wrzątek wsypać mąkę. Mieszając gotować, aż masa zacznie odstawać od ścienek garnka. Odstawić do wystudzenia. Następnie utrzeć z jajkami na gładko. Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę przykrytą pergaminem wyciskać okręgi. Posypać płatkami migdałowymi i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciepłe ciastka poprzecinać w poprzek. Ostudzić i ponapełniać serkiem waniliowym i winogronami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 18.06.2011 19:16
lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak