Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto podwójnie truskawkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 1 szkl.
mąka 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna Kasia 1/4 szkl.
sól szczypta
truskawki 15 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto podwójnie truskawkowe

do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny Kasia
1 łyżka mąki
Wierzch:
360 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 sztuk truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę Kasia, zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną Kasia i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki, piec w temp. 150 stopni 40-45 minut.
Wystudzić ciasto.
W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia. Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 26.09.2011 21:34
pyszne ciacho
Weronika_eM 26.09.2011 21:33
pyszne ciacho
Beatris 10.08.2011 12:05
I podwójnie smaczne.
Janek1 21.06.2011 18:24
podwójnie piękny
Pola2 19.06.2011 18:59
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak