Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik botwinkowy z Polesia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
ogórek sałatkowy 1 szt
rzodkiewka 1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
kwaśna śmietana 1 szkl
maślanka 2/3 szkl
bulion warzywny 2 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
jajko 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik botwinkowy z Polesia

1. Botwinkę starannie umyj, liście pokrój. Zalej bulionem. Dodaj oczyszczone buraczki, gotuj 10 min. Rzodkiewki oczyść, drobno pokrój. Ogórek umyj, obierz, potnij w kosteczkę. Dymki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Botwinkę i buraczki odcedź, wywar zachowaj.
2. Buraczki pokrój w kostkę. Do wywaru wlej śmietanę i maślankę. Dodaj botwinę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Chłodnik wstaw na 2 godz do lodówki.
3. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój na cząstki. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż po kilka cząstek jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.08.2012 11:22
extra
marianmaras 29.06.2011 20:55
chłodnik idealny na lato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak