Sposób przygotowania

1. Botwinkę starannie umyj, liście pokrój. Zalej bulionem. Dodaj oczyszczone buraczki, gotuj 10 min. Rzodkiewki oczyść, drobno pokrój. Ogórek umyj, obierz, potnij w kosteczkę. Dymki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Botwinkę i buraczki odcedź, wywar zachowaj.
2. Buraczki pokrój w kostkę. Do wywaru wlej śmietanę i maślankę. Dodaj botwinę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Chłodnik wstaw na 2 godz do lodówki.
3. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój na cząstki. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż po kilka cząstek jajka.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marianmaras

    chłodnik idealny na lato
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !