Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik selerowy z Mazowsza

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 4 łodygi
gruszki 70 dag
ser plaśniowy 15 dag
bulion warzywny 1 kostka
śmietana 30% 1 szkl
sok z cutryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik selerowy z Mazowsza

1. Seler oczyść, odetnij listki, zachowaj je do dekoracji, a łodygi potnij na kawałki. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ owoców pokrój w kostkę. Seler i gruszki przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. W tym czasie kostkę bulionową rozpuść w 3 szkl. wrzątku.
2. Bulion wymieszaj z musem selerowo-gruszkowym. Ser grubo pokrusz. odłóż 1/3 do dekoracji, a resztę dodaj do zupy. Podgrzewaj, aż ser całkiem się rozpuści. Przypraw do smaku sola, białym pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Przestudź i wstaw do lodówki na 2 godz.
3. Śmietanę ubij, wymieszaj z chłodnikiem. Rozlej do kokilek. Przed podaniem udekoruj listkami selera i odłożonym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.07.2011 14:39
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak