Sposób przygotowania

1. Seler oczyść, odetnij listki, zachowaj je do dekoracji, a łodygi potnij na kawałki. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ owoców pokrój w kostkę. Seler i gruszki przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. W tym czasie kostkę bulionową rozpuść w 3 szkl. wrzątku.
2. Bulion wymieszaj z musem selerowo-gruszkowym. Ser grubo pokrusz. odłóż 1/3 do dekoracji, a resztę dodaj do zupy. Podgrzewaj, aż ser całkiem się rozpuści. Przypraw do smaku sola, białym pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Przestudź i wstaw do lodówki na 2 godz.
3. Śmietanę ubij, wymieszaj z chłodnikiem. Rozlej do kokilek. Przed podaniem udekoruj listkami selera i odłożonym serem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !