Sposób przygotowania

1. Szczaw przebierz, odetnij ogonki. Listki opłucz, osusz i drobno pokrój. w garnku zagotuj bulion. Wrzuć do niego rozdrobniony szczaw. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, odstaw do całkowitego wystudzenia.
2. Jajka ugotuj na twardo. Odcedź i obierz ze skorupek.
3. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ogórki umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę pokrój w kosteczkę.
4. Do zimnego bulionu ze szczawiem dołóż rozdrobnioną dymkę i ogórki. Śmietanę ubij, połącz z chłodnikiem. Przypraw do smaku sola.
5. Jajka potnij na cząstki. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie gotowy chłodnik rozlej do talerzy.
6. Do każdej porcji chłodnika włóż cząstki jajek. Udekoruj odłożonymi plastrami ogórka, ziarenkami pieprzu i dymką.
7. Podawaj np. ze świeżą bagietką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !