Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik szczawiowy z ogórkami na sposób podlaski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 30 dag
bulion drobiowy 1 l
jajko 4 szt
ogórek 3 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
śmietana 22% 2 szkl
sól do smaku
pieprz czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik szczawiowy z ogórkami na sposób podlaski

1. Szczaw przebierz, odetnij ogonki. Listki opłucz, osusz i drobno pokrój. w garnku zagotuj bulion. Wrzuć do niego rozdrobniony szczaw. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, odstaw do całkowitego wystudzenia.
2. Jajka ugotuj na twardo. Odcedź i obierz ze skorupek.
3. Dymki oczyść, grubo posiekaj. Ogórki umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę pokrój w kosteczkę.
4. Do zimnego bulionu ze szczawiem dołóż rozdrobnioną dymkę i ogórki. Śmietanę ubij, połącz z chłodnikiem. Przypraw do smaku sola.
5. Jajka potnij na cząstki. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie gotowy chłodnik rozlej do talerzy.
6. Do każdej porcji chłodnika włóż cząstki jajek. Udekoruj odłożonymi plastrami ogórka, ziarenkami pieprzu i dymką.
7. Podawaj np. ze świeżą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak