Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

wołowina b/k - 700g,
boczek wędzony - 200g,
cebula biała - 1 średniej wielkosci,
cebula czerwona 2 średniej wielkosci,
marchewka - 3 młode, średniej wielkosci,
seler naciowy - 2 łodygi,
korzeń pietruszki - spory,
czosnek - 2 ząbki,
bulion drobiowo-warzywny (lub z kostki) - 300ml,
wino czerwone wytrawne lub wino białe - 150ml,
ocet jabłkowy - łyżka,
maka pszenna - łyżka,
jabłka (najlepiej Grany Smith) - u mnie Gala, 2 sztuki,
sól, pieprz,
pieprz ziołowy,
tłuszcz do smażenia - u mnie smalec z gęsi - 2 łyżki,
tymianek suszony - 2 łyżeczki,
przyprawa do zup z płynie - do smaku,
śmietana kremówka - 2 łyżki,
jogurt naturalny grecki - 2 łyżki.


PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron, aż mięso zmieni kolor z bordowego na brązowy. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Osączyć z tłuszczu i przełożyć do naczynia z wołowiną. Na wytopionym z boczku tłuszczu, podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebule. Zeszklić i dodać do wołowiny i mięsa. Pozostałe warzywa obrać, umyć, drobno pokroić i dodać do mięsa. Wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu zalać bulionem i winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 45 minut w 170 stopniach. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać tymianek oraz ocet, wlać do gulaszu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Jablka umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić w ósemki. W przepisie należało podsmażyć je krótko na maśle, ja natomiast to pominęłam i obrane kawałki jabłek wrzuciłam do kociołka. Piekłam pod przykryciem w 170 stopniach przez 10 minut. Wyjęłam naczynie, dodałam śmietanę wymieszaną z jogurtem, ostatecznie doprawiłam do smaku maggi, solą, pieprzem i wstawiłam na 5 minut do piekarnika, bez przykrycia. Podawać na gorąco z ziemniakami - polecam!!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    wyborne jedzonko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !