Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

Beza:
białka - 3 (ze średniej wielkosci jaj),
cukier kryształ - 3/4 szklanki,
szczypta soli,
ocet jabłkowy - 1 i 1/2 łyżeczki,
mąka ziemniaczana - 1 i 1/2 łyżeczki,
papier do pieczenia,
Masa:
śmietana 30% - 300ml,
cukier puder - łyżka,
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
żelatyna - łyżeczka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody (można pominąć),
Owoce:
mango - dojrzale, średniej wielkosci,
maliny świeże - 100g.

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijając, dodawać cukier, krótko zmiksować, dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i esencję, wymieszać. Okrągłą, cienką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wykreślić cukrem okrąg o średnicy 18 cm - ja robiłam na oko. Pamiętajmy, że beza urośnie nam podczas pieczenia, Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ubitą piane przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć łyżką kształt koła, z wgłębieniem po środku, na późniejszy krem i owoce. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Moją bezę piekłam na średniej półce piekarnika. Po 50 minutach pieczenia, moja beza zaczęła się rumienić, dlatego zmniejszyłam temp. do 100 stopni i piekłam jeszcze przez 20 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i ostudzić. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki (musi być schłodzona) i ubijamy z cukrem na gęsto. Dodajemy esencje waniliowa oraz przestudzona żelatynę, energicznie mieszamy. Wylewamy na bezę Jeżeli wolimy płynniejszą masę, pomijamy dodanie żelatyny. Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Owoce ukladamy na kremie. Przechowujemy w lodówce. Deser najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    cudeńko
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    piękna Povlova! u mnie znika w oka mgnieniu :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    ale ladne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ekstra beza!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    ale pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina36

    super i bardzo smaczne bo wypróbowane
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    poezja smaku
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    pyszne cudo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !