Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 sztuka
bułka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mleko odrobina
sól
pieprz
sos
pomidory 3 sztuki
przecier pomidorowy 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym

Pomidory obrać i drobno pokroić. Przełożyć do rondla, dodać pozostałe składniki (oprócz bazylii), gotować, aż pomidory będą bardzo miękkie. Przetrzeć, dodać drobno pokrojona bazylię. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na małej ilości oleju. Bułkę (sam środek) namoczyć w mleku (lub w wodzie), odsączyć. Dodać do mięsa mielonego razem z przesmażona cebulą i jajkiem. Z masy formować kulki i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Piec w temperaturze 170° około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak