Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 35 dag
cukier puder 10 dag
masło 1 kostka
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
rodzynki 5 dag
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
jabłka 1 Reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Rodzynki sparzyć, jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Około 2/3 ciasta wykorzystać do wylepienia tortownicy. Z jabłek odlać sok i wyłożyć na ciasto. Z pozostałego ciasta uformować paseczki do zrobienia kratki na cieście. Piec około 45 min w temperaturze 200°.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 18.06.2011 09:49
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak