Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka pokroić w drobna kostkę podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą cukinię i pieczarki. Kiedy warzywa już zmiękną dodać pomidory, połowę soku pomidorowego. Dusić pod przykryciem około 10 min. Na koniec dodać śmietanę i posiekana bazylię. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Pomału, cały czas mieszając dodać zimne mleko. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Płaty lasagne obgotowywać krótko w osolonym wrzątku. Wyłożyć nimi dno natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Przykryć farszem, polać sosem i posypać utartym serem. Ułożyć tak 2-3 warstwy. Na wierzchu położyć płaty makaronu, polać sosem i pozostałym sokiem pomidorowym i posypać serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200° na około ½ godziny.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !