Sposób przygotowania

Mleko podgrzać do temperatury 30 stopni, dodać podpuszczkę, wymieszać. Przykryć naczynie i zostawić w temperaturze pokojowej do uformowania się skrzepu. Powoli wlać skrzep na durszlak wyłożony muślinem, zostawić do odcieknięcia na 6 godzin lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wydajność: ok 1 kg sera.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ta podpuszczka wpływa chyba na wydajność, u mnie na mniej niż 1 kg białego sera robionego z samego mleka potrzeba około 5-6 litrów tegoż mleka. Te mleko w przepisie może być \"marketowe\" czy tylko takie wiejskie prosto od krowy?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dorlil

    pysznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dorlil

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    dziekuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !