Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser miękki typu twarogowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko pełne 3,7 l
podpuszczka w płynie 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Ser miękki typu twarogowego

Mleko podgrzać do temperatury 30 stopni, dodać podpuszczkę, wymieszać. Przykryć naczynie i zostawić w temperaturze pokojowej do uformowania się skrzepu. Powoli wlać skrzep na durszlak wyłożony muślinem, zostawić do odcieknięcia na 6 godzin lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wydajność: ok 1 kg sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 12.10.2011 21:41
dziekuję
dorlil 12.10.2011 20:12
pysznie wygląda
dorlil 12.10.2011 20:12
pysznie wygląda
pacpaw 18.06.2011 12:02
ta podpuszczka wpływa chyba na wydajność, u mnie na mniej niż 1 kg białego sera robionego z samego mleka potrzeba około 5-6 litrów tegoż mleka. Te mleko w przepisie może być \"marketowe\" czy tylko takie wiejskie prosto od krowy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak