Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż smażony po kantońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki surowe 100 g
olej 4 lyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
marchew 1 szt
sól
pieprz
zielony groszek 50 g
ryż ugotowany 450 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż smażony po kantońsku

Krewetki posiekaj lub zostaw w całości. W woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i dopraw szczypta soli i pieprzu. Smaż ok 3 min aż warzywa zaczną mięknąć.

Do woka wrzuć krewetki oraz groszek i smaż aż krewetki nabiorą różowego koloru. Wszystko przesuń na jedną stronę woka, a na drugą wlej odrobinę oleju i wrzuć ryż. Smaż przez 3-4 minuty aż ryż będzie gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 21.01.2012 21:08
dziękuję
zuzanna_z 21.01.2012 13:37
super
dorota20w 12.12.2011 09:37
dziękuję
olkaaa 12.12.2011 07:49
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak