Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zupa z pulpetami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 2 szt.
olej
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
filet z piersi kurczaka 1/2 kg
jajko 2 szt.
śmietana kremówka 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
bulion 1 mięsny
rokpol 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zupa z pulpetami

1. Filety z piersi kurczaka pokrój, zmiel. Wymieszaj z jajkami i kremówką. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli masa jest rzadka wsyp łyżkę bułki tartej). z masy uformuj pulpeciki. Włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gdy wypłyną, gotuj ok. 5 min. Wyjmij.
2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, włóż cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ziemniaki, zalej bulionem mięsnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 min.)
3. Garnek zdejmij z ognia, wkrusz ser, zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi 9ok.łyżeczki). Zupę mocno podgrzej, wlej do talerzy. Włóż pulpety. Posyp grubo posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 14.11.2013 09:00
Pyszna zupa
miki47 19.03.2013 10:21
ciekawy przepis
GGABI 20.09.2011 22:19
SMACZNA
ziutula
ziutula 11.09.2011 15:59
dobra zupa na jesienne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak