Sposób przygotowania

Kapustę myjemy wkładamy do dużego garnka z wrzącą posoloną wodą,dodajemy łyżeczkę masła połowę mielonego imbiru i gotujemy kilka minut,odcedzamy i przelewamy zimną wodą następnie rozdzielamy liści e.Słoninę drobniutko kroimy i stapiamy na rozgrzanej patelni,dodajemy pokrojoną dymkę mielone mięso i mieszając smażymy 3 min.Następnie wlewamy połowę wina mieszamy a gdy odparuje zdejmujemy z ognia.Serca i wątróbki po dokładnym oczyszczeniu siekamy łączymy z odciśniętą bułką i przesmażonym mięsem,dodajemy sól i pieprz i resztę imbiru,wbijamy jajka i wyrabiamy.Farsz smarujemy na liściach kapusty,zwijamy i spinamy wykałaczkami.Układamy ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty,zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 min.Pod koniec zapiekania wlewamy śmietanę wymieszaną z pozostałym winem i potrząsamy rondlem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    Gołabki zawsze kojarzą mi się z moją mamą, nie zależnie w jakiej postaci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !