Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowe z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3
cukier 1,5 szklanki
mąka 2 szklanki
olej 1 szklanka
Krem:
sok z cytryny 1
śmietanka kremowa 3 szklanki
jajko 4
masło 1,5 kostki
cukier puder 1,5 szklanki
mleko 2% 2 l.
marmolada
Ciasto:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe z kremem

Najpierw przygotować składniki na piernik , czyli jajka ubijamy z cukrem dodając kolejno olej i pozostałe składniki , ciągle mieszamy potem wylewamy pół ciasta piernikowego na blaszkę dużą , zapiekamy najpierw 20 minut , potem wyjmujemy odczekajmy aby troszkę przestygło i smarujemy na piernik dowolną marmoladę i drugą część ciasta piernikowego ,starannie rozsmarować po całości, ponownie wstawiamy i zapiekamy do tzw. suchego patyczka . W tym czasie robimy masę . Mleko wlewamy do garnka , gdy się zacznie gotować to wlewamy śmietankę , może to być słodka śmietana, następnie łączymy dalej z jajkami i zagotować . Zgasić i odczekać aby przestygło, jeśli są grudki to odcedzamy zawartość na sitko.Masło ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo twarożek , sok z cytryny całej,i masę wykładamy na piernik i ładnie ścieramy na tartce czekoladę na małych oczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 17.06.2012 09:01
extra
babcia
babcia 08.05.2012 19:14
świetne
babcia
babcia 08.05.2012 19:14
świetne
Natalia/tubisiek 22.09.2011 15:14
takie ciacho to bym sobie zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak