Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3.5 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 5 łyżek
mleko 3/4 szkalnki
masło 0,5
sól 1 szczypta
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia

Kruszonka:
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki cukru pudru

robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.

Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.01.2013 17:50
smak mojego dzieciństwa :)
RenataZ-et 10.12.2012 18:19
świetna i jeszcze ta kruszonka...mniam :)
Fiffi 28.09.2012 21:53
pyszna
smile 10.08.2012 21:36
rewelacyjna
BernadettaP 19.11.2011 08:16
Uwielbiam domową chałkę !
IlonaAlbertos 02.08.2011 21:30
Taka domowa chałka jest najlepsza.
Mati13 22.06.2011 17:40
wygląda cudnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak