Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy placek z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 1/2 kostka
śmietana 3 łyżki
cukier 10 dag
tłuszcz do formy
cukier puder 15 dag
białko 4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
maliny świeże 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy placek z bezą

Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę. Ciasto wyrabiamy i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Podpiekamy w 200 stopnaich.
Beza: białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Przekładamy pianę na ciasto i pieczemy w 140 stopnaich około 20 min. Na pianie układamy maliny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 17.06.2011 07:41
fajowe
Małgorzata113 17.06.2011 07:36
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak