Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czarownicy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek do masy+ 1 do ciasta 8
szkl. cukru zwykłego (używam do odmierzania szklanki o poj. 250ml) 1,5
dkg masła do masy+ 10 dkg do ciasta 10
z całej cytryny sok
op. Sernixu (albo 3 płaskie łyżki mąki pszennej) 1
łyżki mąki ziemniaczanej 2
łyżki pełnotłustego mleka w proszku 4
dkg drobnych rodzynek 15
dkg posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 15
łyżeczka ekstraktu waniliowego 1
dkg krówek milanowskich, śmietankowych (niekoniecznie) 20
szkl. mąki pszennej luksusowej 1,5
łyżeczki soli 1/4
łyżki gęstej śmietany ekologicznej 4
łyżek cukru pudru 8

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czarownicy

Serniczek wyszedł pyszny! trochę popękał, ale to nie przeszkadza w konsumpcji :-)))

SPÓD: mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części. 3 zagnieść ponownie, rozwałkować i wyłożyć nim formę (ja piekłam w tortownicy 32cm, ale z powodzeniem może być 26-28cm). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i podpiec ok.10-15 min. aż lekko się zezłoci. MASA: ser kupić zmielony albo zmielić samemu 2-3 razy. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać ser, rozpuszczone masło, sok z cytryny, Sernix, mąkę ziemniaczaną i mleko w proszku. Na koniec dodać sparzone, osączone rodzynki i skórkę, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Ja powtykałam jeszcze w masę pokrojone na połówki krówki. Z pozostałego ciasta zrobić kratkę albo wyciąć figurki i ułożyć na masie. Sernik piec ok. 40-60 min. w temp. 170 st. C Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Ciasto początkowo rośnie a stygnąc nieco opada, ale z sernikami przeważnie już tak jest.

Przepis (z drobnymi moimi modyfikacjami :-)) pochodzi z książki \"Czarownica z Radosnej\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 26.12.2013 18:13
zgadza się więc radzę uważać... rzucone uroki nie łatwo odczynić :D
Smaczna_B 21.12.2013 16:28
nazwa potrawy adekwatna do kucharki
sara1 02.11.2012 19:05
świetny pomysł z figurkami,ale krówki w serniku...
SmacznaPyza 29.04.2012 17:07
a to przez tytuł książki :) chociaż ja też czarownica :D
Anna133 28.04.2012 17:50
nazwa genialna ;)
Agnik 24.07.2011 16:23
super
Marzena34 04.05.2011 11:34
wspaniały
Barbara/zuza22_85 21.03.2011 22:01
bardzo lubie
Sarenka 22.02.2011 15:17
Serniczki - uwielbiam!
mehia 16.06.2010 08:52
serników nie trzeba mi reklamować. Wszystkie uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak