Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marmurek truskawkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
maślanka 500 ml
cukier waniliowy
galaretka truskawkowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
truskawki świeże 1 opakowanie
kremówka 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: marmurek truskawkowy

Żelatynę zalewamy szklanką wody i odstawiamy by napęczniała.Truskawki wsypujemy do rondla dodajemy 3/4 szklanki cukru i podgrzewamy mieszają aż się rozgotują następnie dodajemy 1/3 żelatyny i miksujemy na gładką masę i studzimy.Resztę żelatyny rozpuszczamy podgrzewając.Maślankę roztrzepujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym,3 łyżki mieszamy z żelatyną,następnie łączymy z resztą maślanki,na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietankę.Tortownicę smarujemy olejem.Najpierw wlewamy masę maślankową następnie na niej robimy kleksy z masy truskawkowej,każdy lekko mieszając widelcem aby powstał marmurek.Deser wstawiamy do lodówki na godzinę.W tym czasie galaretkę rozrabiamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy.Kiedy marmurek zastygnie zalewamy go galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 08.05.2012 07:33
wyśmienity:)
kamyk 17.02.2012 21:27
extra
Krystyna32 09.09.2011 00:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak