Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z botwinką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 10 dag
woda 1/4 l
mąka 15 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jajko 4 szt.
serek topiony śmietankowy 2 szt.
szynka konserwowa 20 dag
botwinka 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z botwinką

Zagotuj wodę w garnku, dodaj masło, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Dodaj mąkę, sól, cukier i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ogrzewaj garnek na małym ogniu, aż ciasto zrobi się lekko szkliste i lśniące i będzie odstawać od ścianek.
Zestaw ciasto z ognia, lekko je ostudź. Dodawaj po jednym jajku, intensywnie mieszając po dodaniu każdego. Ciasto nakładaj na pergamin porcjami za pomocą szprycy z pofalowaną końcówką. Piecz w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku 20-30 min. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Botwinkę umyj, odetnij łodygi. Buraczki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Włóż do rondelka, zalej kilkoma łyżkami wody, gotuj 10 min. Zdejmij z ognia i odstaw. Gdy przestygnie, zmiksuj blenderem. Wrzuć serki topione i pokrojoną w kostkę szynkę. Ponownie zmiksuj na jednolitą masę.
Ptysie napełniaj masą, udekoruj liśćmi botwinki i od razu podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 25.06.2011 21:46
Chętnie bym to zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak