Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 300 g
szpinak 400 g
pierś z kurczaka 300 g
szczypiorek usiekany 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek szczypta
sól
olej 2-3 łyżki
śmietana 3 łyżki
bazylia 3-3 gałązki
ser gouda 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Makaron ugotować na półmiękko przepłukać zimną wodą i odcedzić. Szpinak włozyć do pojemnika robota, dodać szczypiorek, zmięty czosnek, bazylię, 2 łyżki oleju, i zmielić na jednolitą pastę. Mięso pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. przełozyć w inne miejsce i na patelnię włożyć zmiksowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, dodać śmiatanę i zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko tłuszczem, włożyć makaron, przykryć sosem szpinakowym, posypać przyrumienioną pierś z kurczaka i posypać żółtym serem. zapiec w piekarniku ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 25.11.2011 11:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak